Řezbářské sympozium

Památník K. H. Máchy v Doksech
9. 9. - 12. 9. 2020

Od středy 9.  do soboty 12. září se uskuteční na zahradě Památníku K. H. Máchy již 35. ročník Řezbářského sympozia.

Svoji tvorbu zde bude prezentovat asi patnáct umělců. Na setkání řezbářů z celých Čech mají návštěvníci možnost nahlédnout přímo pod ruce řezbářů a sledovat, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo. Budou mít možnost zhlédnout mimo jiné díla Václava Plechatého z Liberce, Stanislava Pokorného z Berouna, Tomáše Dostála – Bosamba a Pavla Otřísala z Doks, Františka Petranyho z Nového Města pod Smrkem, Jana Květoně z Rožmitálu pod Třemšínem, Mílu Kundrátovou z Bukovan, Miloše Šimka z Raspenavy, Mílu Švece ze Skalice,  Jaromíra Dědka z Blatců u Doks, Danielu Haštabovou z Provodína, Vláďu Janatu z Kundratic  a dalších.

 

První sympozium dřevořezbářů se konalo na zahradě muzea v roce 1986. Mezi hosty byli Václav Plechatý a Zdeněk Vilém z Liberce. Z místních řezbářů to byl Jaroslav Rus, Petr Charvát, Bohdan Pudlač, Petr Jelínek a Jaroslav Voldřich.
 

Účastníky setkání jsou profesionální řezbáři i amatéři všech věkových kategorií. Někteří mají výtvarné školení, ale většinou z jiných oborů. Tematicky není symposium řezbářů nijak omezeno, nechává autorům prostor pro vlastní invenci.

Řezbářství patří mezi umělecká řemesla, která si v posledních letech získávají četné příznivce a obdivovatele.

Akce je  zajímavá také pro školní mládež, protože zde mají žáci možnost nejen řezbáře sledovat, ale také si některé techniky vyzkoušet.

Bc. Jana Fridrichová