Týden knihoven

Knihovna VMG od 30. 9. - 5. 10.  2019

Burza knih 5. 10. 2019 od 9 - 15. 30 hodin

Knihovna Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě se letošním Týdnem knihoven připojí k oslavám 30. výročí sametové revoluce, které pořádá město Česká Lípa. Výstava LIBRI PROHIBITI v badatelně muzea ukáže zakázané knihy, které byly v době normalizace na indexu a musely se ze všech veřejných knihoven vyřadit. Vzpomeneme zde na životní osudy autorů knih, kteří byli z různých důvodů nepohodlní tehdejšímu režimu. Součástí výstavy bude i samizdatová literatura šířená cyklostylem a strojopisem.

Zakončením Týdne knihoven bude 5. 10. již tradiční Burza knih v Galerii. Pestrou nabídku knih, gramodesek a dalších tiskovin doplní trikolórová dílnička pro děti.

Libri prohibity – zakázané knihy v době normalizace

Životní osudy nepohodlných

30. 9. – 17. 11. 2019

V období normalizace byly v mnoha knihovnách vyčleněny knihy, jejichž autoři vyjadřovali po vstupu vojsk na naše území v roce 1968 odlišný názor na politické dění v Československu.  Z knihovního fondu tehdejšího Okresního  vlastivědného muzea v České Lípě byly vybrány knihy autorů, kteří se odklonili od komunistické ideologie. Soubor ”zakázaných knih” byl na základě příkazu vložen do beden a zapečetěn. Spisovatelům a historikům, kteří nebyli oddáni politice KSČ a po roce 1968 nepodporovali tzv. normalizační proces,  bylo znemožněno dále pracovat v jejich oboru, publikovat a veřejně vystupovat. V případě členství v KSČ byli většinou  potrestáni vyloučením, v mírnějším tresu vyškrtnutím ze strany. Na tzv. indexu byli například spisovatelé Louis Aragon, Erich Kulka, historik umění Vojtěch Volavka, historik Václav Kural, František Graus, Miloš Hájek, Josef Pekař, filozof Milan Machovec.

Výstava je součástí:

akcí Města Česká Lípa k výročí „17. LISTOPAD – 30 LET OD SAMETOVÉ REVOLUCE“  
kampaně AMG - „Muzea a rok 1989 aneb 30 let od sametové revoluceʺ
Týdne knihoven  ve dnech 30. 9. - 6. 10. 2019