Dny evropského dědictví 2011

V sobotu dne 10. 9. 2011 v prostorách dnešního Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, hledali děti a rodiče ztracenou zakládací listinu kláštera z roku 1627. Pomáhali tak mnichovi Konopeovi, který listinu připravil, aby ji mohl večer přijet slavnostně podepsat Vévoda Albrecht z Valdštejna. Nakonec za pomoci Myšáka Kláska děti listinu našly, vévoda přijel
a listinu v Bazilice Všech svatých při slavnostním požehnání podepsal.

Jednalo se o zábavné odpoledne pro děti a rodiče, kdy se formou naučné hry a tvůrčích dílem seznamovali a poznávali dějiny, základní mezníky a okolnosti založení kláštera v České Lípě. Dozvěděli se o třicetileté válce a vojsku Albrechta
z Valdštejna, o etapách stavby kláštera, o tom jak v klášteře fungoval barokní špitál a lékárna, o latinské škole, jejímž prefektem byl sám Konopeus (Paulus Conopaeus), seznámili se s tím, že v roce 1631 fungovala v České Lípě i barokní tiskárna, naučili se zpívat barokní oslavné Gloria, aby jím uctili Vévodu a podpis listiny v klášterní bazilice, upekli a ozdobili perníčky ve tvaru kláštera atd.

Celým putováním za ztracenou listinou prováděl návštěvníky maskot muzea Myšák Klásek a Mnich Konopeus. Na konci putování děti našly zakládací listinu z roku 1627 a obdržely sladkou odměnu. Na závěr celé akce poděkoval dětem v bazilice mnich Konopeus a sám vévoda Albrecht z Valdštejna předal účastníkům hry pečeti na listiny, které si děti v průběhu odpoledne zhotovily na stanovišti barokní tiskárny.

Akci pořádalo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě ve spolupráci s městským úřadem v České Lípě a OH historie hrou.