Týden knihoven - 3.10. - 9. 10. 2016

Retro Týden knihoven (3.-9. 10. 2016) ve spolupráci s Městskou knihovnou v České Lípě

Rozhlasovou reportáž Tomáše Mařase si můžete poslechnout zde. 
 

Do letošního 20. ročníku Týdne knihoven se zapojila i knihovna Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Téma Retro oslovilo nejenom nás muzejníky, ale také veřejnost, kterou jsme požádali o pomoc. Lidé nám nosili hračky, nádobí, oděvy, fotografie, časopisy, knihy a předměty denní potřeby – např. kovové natáčky, fén, budíky, gramofonové desky – vše ze 60. a 70. let minulého století. Z regálů muzejní badatelny jsme vystěhovali knihy a do uvolněného prostoru naaranžovali nasbírané předměty, z fotek jsme vytvořili tabla. Muzejní věšák byl obsypán svatebními šaty, pánskými obleky, kostýmky a šaty do tanečních dané doby. Atmosféru dokreslily konferenční stolek a křesla a zejména figuríny nastrojené do tehdy módních šatů. Byly tak věrohodné, že je návštěvníci nezapomínali pozdravit.

Na Rajském dvoře jsme postavili stan a vybavili ho dekami, lehátky, plynovým vařičem, kempovacím nábytkem. Připomněli jsme si tím dobu rodinného kempování.

V prostorách galerie Chodba byla nainstalovaná výstava Zlatá éra českého filmového plakátu.

Ten, kdo v Týdnu knihoven zavítal do muzea, byl mile překvapen. Návštěvníci si zavzpomínali, poznávali předměty, které i oni měli doma, rozpomínali se, kde je dodnes mají uložené – většinou na půdách či ve sklepech svých domů, chat nebo chalup.

Téma retro nabízí zajímavé doprovodné programy. My jsme zvolili Čtení ve stanu z pohádkových knih té doby a povídání o Waldemaru Matuškovi. Máme mezi sebou kolegu, který je jeho obdivovatel, sesbíral o něm velké množství informací, přátelí se s jeho kolegy z branže i s rodinou. Marek Hofman připravil povídání Waldemar Matuška na Českolipsku, které doprovodil malou výstavkou jeho fotografií a gramofonových desek. Vzpomínky na profesní i soukromý život doprovodil písněmi, dnes už evergreeny, ale také těmi, které nejsou známé. Pozvání přijal i původem Českolipan Miroslav Frost s manželkou, který v Jaroměři založil muzeum Waldemara Matušky. Přijel také syn Miroslav Matuška a členové skupiny Volupsie.

Poslední doprovodnou akcí Týdne knihoven byl Ambit plný knih. Jednalo se o 1. ročník burzy knih. Návštěvníci chodili hlavně dopoledne a je potěšující, že přicházeli i mladí lidé s dětmi. Každý se tu chvíli zdržel, neboť bylo z čeho vybírat – v nabídce bylo více jak 1600 knih. Byla zde spousta pohádkových a dobrodružných knih, beletristické romány, fotografické publikace a naučné knihy různých žánrů pro děti i dospělé. Prodejci nabízeli knihy, které mnohým připomnělo jejich dětství a mládí. Návštěvníci vzpomínali kdy zrovna tu kterou knihu dostali k vánocům či narozeninám, nebo kdy ji četli. Nemuseli spěchat, v malé „kavárničce“ si mohli dát kávu a čaj, ochutnat koláček a ti málo zimomřiví si i chvíli poseděli a knihy si v klidu prohlédli. Ohlasy byly příznivé, zaznělo i několik námětů, které rádi využijeme při organizování 2. ročníku burzy knih. Těšíme na prodejce i návštěvníky příští rok.

 

Čtení ve stanu pro děti z českolipských škol a školek. Kvůli nepřízni počasí improvizovaně v Galerii Jídelna.

Na přednášku o Waldemaru Matuškovi přijel zavzpomínat i zakladatel muzea W.Matušky, pan Miroslav Frost a členové skupiny Volupsie.

Přednáška Waldemar Matuška na Českolipsku v Biberově kapli 6. 10. 2016.

Miroslav Frost přivezl unikátní desky a zavzpomínal na Waldemara Matušku.

Přednášky se zúčastnil i syn Waldemara Matušky, Miroslav.

Ambit plný knih. První ročník burzy knih 8. 10. 2016.