Týden knihoven 1. 10. - 6. 10. 2018

Móda a módní časopisy z první republiky a burza knih v muzejní knihovně

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se i v roce 2018  zapojilo do celostátní akce Týden knihoven, která se tradičně konala v prvním říjnovém týdnu od 1. do 6. 10. 2018.

Letošní téma navazovalo na stoleté výročí vzniku republiky. Akci provázela výstava mapující módní trendy z jejího prvního období. Radostnou poválečnou atmosféru mírového života dvacátých let doprovázely krátké sukně i vlasy sestříhané do slušivého mikáda a doplněné slušivým kloboučkem. Ve třicátých letech si ženy oblíbily sukně a šaty délky maxi s elegantními saky a klobouky. Nad praktičností převládala elegance a ženy se jí nerady zbavovaly, i když praktické a sportovní prvky se do módních trendů se změnou životního stylu (kdy rodiny začaly trávit volný čas aktivně) pomalu a plíživě vkrádaly. V muzejní knihovně je spousta módních časopisů z tohoto období, a ty jsme v Týdnu knihoven představili. Pro děti byla připravena dílnička, ve které si vyrobily knižní záložku s motivy prvorepublikové módy.

Tu využili dětští návštěvníci i na 3. ročníku burzy knih, která se za krásného podzimního počasí uskutečnila v sobotu 6. října, tentokrát v galeriích Chodba a Jídelna. Na dvaceti stolech nabízelo 17 prodávajících celkem 2619 knih, gramofonových desek, časopisů a pohlednic.

Přišli ti, kteří mají rádi staré knihy, také ti, kteří sháněli konkrétní publikace (např. studenti povinnou četbu) a také rodiče s dětmi - svým ratolestem nakoupili leporela, mluvící knihy a dětské knížky. Vybírali pro ně i knihy, které oni jako děti rádi četli – např. od Jaroslava Foglara, Karla Maye. To všechno jsme v letošní nabídce měli. Dobře se prodávaly gramofonové desky, na odbyt šly i knihy známých osobností (např. knihy Miroslava Horníčka)  i knihy o nich (např. o Jiřím Sovákovi).

V příjemné atmosféře mezi prodávajícími a kupujícími se prodalo celkem 431 titulů. Ti, co knihy prodávali, je sami mají rádi a většinou se na sebe zlobili, neboť za peníze z prodaných knih si zase nakoupili další -  prostě neodolali. V tomto je atmosféra na burze knih nezaměnitelná.

Slunečné počasí jsme využili a na rajském dvoře jsme vystavili panely s módou 1. republiky a módní časopisy a knihy. Pro hravé návštěvníky jsme připravili fotokoutek ve stylu první republiky.

Na burzu přišlo 142 zájemců.