Po stopách Germánů / Archeologie Germánů a Antické mince

V březnu se do Vlastivědného muzea v České Lípě po ročním cestování Ústeckým a Libereckým krajem vrátila výstava
Po stopách Germánů. Poté Čechy definitivně opustila a pokračovala po muzeích a hradech v Sasku. Výstava seznamila návštěvníky se světem starých Germánů a představila výsledky tříletého projektu Evropské unie z programu Ziel 3 / Cíl 3
v oblasti archeologického experimentu, ale také archeologické muzejní pedagogiky a terénního výzkumu.

Výstava představila nejrůznější předměty každodenního života z doby před 1500 lety, které se za běžných okolností nemohly dochovat a mezi archeologickými nálezy většinou chybí. Dají se ale celkem jednoduše vyrobit podle známých předloh a to byl hlavní cíl experimentální archeologie v rámci tohoto projektu. A tak se nadšenci všech věkových úrovní vcítili do profesí truhlářů, tkalců, sklářů, nebo kovotepců a sami byli překvapeni, co vše dokáží svým umem i rukama vyrobit. Na výstavě bylo možno posoudit, jak jejich tvořivá práce dopadla, co se povedlo více a co méně.

Výstava byla tentokrát rozšířena o výběr nejzajímavějších antických mincí, které se nacházejí ve sbírce muzea. Římskými
i řeckými mincemi se totiž platilo i za hranicemi Římské říše – ve světě Germánů, čili v tehdejším Barbariku, jak Římané přezdívali severním oblastem včetně českých zemí.

Podrobněji jsme pro vás přiblížili také nejvýznamnější archeologickou lokalitu z tohoto období na Českolipsku – žárové pohřebiště v Jestřebí, prozkoumané již v letech 1935 – 1936 a spojované se zdejším germánským osídlením, ale i některé další zajímavé nálezy, které šťastní nálezci odevzdali do našeho muzea.