Točení na hrnčířském kruhu

První řemeslná sobota na Vísecké rychtě v Kravařích byla věnována řemeslu, jehož patrony byli sv. Prokop
se sv. Floriánem. Hrnčířské řemeslo patřilo v českých zemích mezi deset nejrozšířenějších. Vyhlášenými výrobci byli hrnčíři
z České Lípy a z Levína v kraji litoměřickém. Řemeslní hrnčíři žili především ve městech. Po zrušení nevolnictví roku 1781
se řemeslo objevuje i na vesnicích, kde nachází další odbyt.

Protože hrnčíři pracovali s ohněm, byly hrnčířské dílny vykazovány na předměstí a hrnčířské pece musely být dostatečně vzdálené od obytných budov. V dílně obvykle pracoval jen mistr, za pomoci ženy, která dělala lehčí práce jako glazování
a dekorování.

V 18. století se také ustálil sortiment hrnčířských výrobků. Hrnčířské řemeslo nabízí řadu možností, jednou z nich jsou také formy na pečení. S jejich výrobou a veškerým tajemstvím kruhu a hlíny  seznámil návštěvníky svobodný hrnčíř Mejla Hlína.

Napsali o akci - více zde.