Masopust na rychtě

Masopust na Vísecké rychtě v Kravařích je pravidelně první akcí, která se zde po návštěvnické přestávce koná. Jeho průběh je zpravidla bujarý a plný veselí. Letos Vísecká rychta hostila maškary 1. března.
Program masopustního veselí je do velké míry dán tradicí, to znamená že k jeho vrcholům patřil průvod masek obcí, během kterého maškary navštívily obecní úřad a místní restaurace. Dalším z důležitých masopustních zvyků bylo vynesení ortelu nad basou, na kterou byly svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla, své stížnosti
na zlovolnou basu vznésli i sami návštěvníci. Pro ty byly hned u vchodu připraveny koblihy a dospělým příchozím bylo nabídnuto i něco ostřejšího. Privilegovanými hosty byli návštěvníci v maskách, kteří měli volný vstup.
Na dvoře Vísecké rychty uváděla návštěvníky do dobré nálady masopustní kapela a bratři Pavlíčkové hrající na akordeony. Pro dospělé i dětské účastníky byly připraveny žertovné disciplíny jako hod jelitem nebo sedlácký slalom s polámaným kolečkem. Porce zábavy by však nebyla kompletní, kdyby se akce neúčastnili také divadelní ochotníci ze souboru Nopoď, kteří se starali o zábavu v průběhu celého dne a uvedli nově nastudovanou pohádku O Sněhurce.
Na slavnostně naladěné Vísecke rychtě nalezli návštěvníci také obligátní řemeslný jarmark, na kterém byl přítomen košíkář, tkadlena, výrobce lesního skla, keramiky nebo ošatek. Protože je ale masopust také gastronomickým vrcholem, nechyběly zde řeznické speciality od Vráti Douši, křížaly, trdelník či nepřeberné množství marmelád ze Žďáru. Rovněž bylo možno se vydat v ochutnávačském exkurzu za holandskými sýry nebo za pekařskými dobrotami ze řemeslné pekárny Janov.
Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtal nevšední zážitek.