Masopust na rychtě 2016

Masopust na Vísecké rychtě v Kravařích je pravidelně první akcí nové sezóny. Letos hostila Vísecká rychta, pobočka českolipského Vlastivědného muzea a galerie, maškary v sobotu 6. února.
Masopustní veselí doprovázeli řemeslníci s ukázkami své tvorby. Byly připraveny žertovné hry pro děti i tvůrčí dílničky, včetně neodmyslitelné výroby masek. Na dvoře Vísecké rychty uváděla návštěvníky do dobré nálady muzika bratrů Pavlíčkových hrajících na akordeony. Domácí občerstvení zajistilo místní řeznictví Vráti Douši.
Porce zábavy by ovšem nebyla kompletní, kdyby se akce neúčastnili také divadelní ochotníci, kteří se starali o zábavu v průběhu celého dne. Ve 13 hodin  si připravila skupina Progresky improvizační vystoupení, kdy dětem zahrály pohádku podle jejich přání. Soubor NOPOĎ se postarala o důležitý masopustní zvyk - vynesení ortelu nad basou, na kterou byly svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla, své stížnosti na zlovolnou basu vznesli i sami návštěvníci.
Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtal nevšední zážitek, na který byli všichni srdečně zváni. Není třeba připomínat, že více masek znamenalo více legrace. Pro příchozí v masce byl tedy jako obvykle vstup zdarma. Pro návštěvníky byl u vchodu na uvítanou připraven chléb se sádlem.

Fotogalerie zde.