XIII. Muzejní noc - Byl jednou jeden král

V pořadí již třináctá muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě proběhla v sobotu 11. června. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR.

Letošní muzejní noc se nesla v lehce pohádkovém duchu. Návštěvníci mohli hned před vstupem do muzea nastoupit do kočáru s koňským spřežením a projet se českolipskými uličkami. Ve stálých expozicích muzea byla připravena pohádková zastavení s tvůrčími dílnami pro děti a prodejem řemeslných výrobků. Ti nejšikovnější si mohli za své snažení vybrat něco dobrého z královské pokladnice. V galerii malí i velcí návštěvníci shlédli od 20.30 pohádku o Dračím království v podání Divadla Rolnička z Liberce a hned vedle na rajském dvoře propukla šermířská klání Rytířů lužických hvozdů. 

Během večera se představilo několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. Pražská skupina Siderea nám ukázala středověké tance vznešeně dvorské i hravě lidové, ale také cikánské. Do svého osudu jste mohli nahlédnout u kartářky. Zazněla také gotická hudba skupiny Jääääär a Lusatia consort představila renesanční, etno a filmovou hudbu. Celým večerem nás provázela různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Velkým lákadlem byla mobilní půjčovna dobových kostýmů a fotoateliér Quisquis, ve kterém se návštěvníci proměnili v šlechtice a mohli si pořídit pamětní fotografii. Do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru rozzářila ohňová show v amfiteátru muzea a celý muzejní večer završilo od 23.00 vystoupení Jazzové farmy.

Po celý večer nechybělo bohaté občerstvení Retro bufetu z Nového Boru, čerstvě pražená káva, voňavé koblížky, cukrová vata, sýry a klobásky.

Děkujeme všem za rekordní účast a doufáme, že jste si s námi letošní pohádkovou Muzejní noc užili.

Pokud máte fotografie z XIII. Muzejní noci, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.
Poslat je můžete na email: vondrova@muzeumcl.cz

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě je spolufinancováno Libereckým krajem, jakožto jeho příspěvková organizace.
Festival muzejních nocí se koná za podpory Ministerstva kultury ČR.
Muzejní noc finančně podpořilo Město Česká Lípa.