Paličkovaná krajka

Druhou prázdninovou sobotu jsme představili další ze starobylých řemesel, jehož kořeny sahají až do středověku. Krajka však dlouho byla výsadou šlechty a církevních hospodářů a lidové vrstvy se na krajkářství zatím podíleli pouze jako výrobci. Mezi nejstarší a nejrozšířenější krajkářské techniky patří krajka paličkovaná.

První zprávy o výrobě paličkované krajky v Čechách pochází z poloviny 16. století a jsou spojeny s oblastí Krušných hor. Zásluhy na rozšíření a organizaci zdejšího krajkářství jsou připisovány Barboře Uttmanové ze saského Annabergu. Mezi další krajkářská střediska patřil Český les a Vamberecko. V těchto oblastech mělo krajkářství podobu především domácké faktorsky organizované výroby, paličkovali převážně ženy a děti, a to v zimním období, když byly hotovy zemědělské práce.

Dnes je paličkovaná krajka spíše uměleckou a zájmovou činností. „Ovšem, nedovedu si představit, že bych se tím měla živit, protože je to dlouhodobá práce a opravdu je jen pro dobrý pocit a radost, že jsem to zvládla,“ říká krajkářka Mirka Pravdová z Kamenického Šenova, která  ochotně zasvětila zájemce do tajů paličkované krajky.