Vísecká rychta se již počtvrté zapojuje do Dne otevřeného podstávkového domu

Podstávka je specifická stavební konstrukce dodávající osobitou tvář lidové architektuře na české, německé i polské straně hranic, oblasti někdy označované jako krajina podstávkových domů. Odhaduje se, že je zde zachováno na 19 000 podstávkových domů. Ke zvýšení povědomí o jedinečnosti zdejší lidové architektury slouží právě Den otevřeného podstávkového domu, jež se v letošním roce koná již podesáté.
V neděli 6. července pozvali majitelé obnovených nebo obnovovaných podstávkových domů na německé, české a polské straně Trojzemí návštěvníky, aby se seznámili s historií, způsobem stavby a s rekonstrukcemi tradičních venkovských domů,
ale i s příběhy lidí, kteří v domech žili a žijí. Ke Dni otevřeného podstávkového domu se již čtvrtým rokem připojila i pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Vísecká rychta v Kravařích. Kromě volného vstupu do expozice, její pracovníci pro letošek připravili také exkurzi do nedaleké vesnické památkové rezervace Janovice.
Mimo Víseckou rychtu bylo možné navštívit dalších sedmdesát domů, veřejnosti většinou nepřístupných, jejichž seznam
je k dispozici na stránkách německé nadace Stiftung Umgebindehaus. Spolek Frýdlantsko pak připravil mapu otevřených podstávkových domů.

Mapa ke Dni otevřeného podstávkového domu
https://mapsengine.google.com/map/viewer?mid=z0YyILSUlWxE.kkd0aJ4sooJY