Říjen 1938

Okupace pohraničních krajů Československa, zejména ze strany Německa a posléze i Polska a Maďarska, byla důsledkem bezradnosti, smiřování se a nepochopení zrůdné podstaty německého totalitního režimu jako hlavního nepřítele demokracie v Evropě. Splnění tohoto územního požadavku bylo pro hitlerovskou Říši východiskem k nikdy dosud svou brutalitou nevídané agresi, která zaplavila celý svět.
Na základě Mnichovské dohody z 29.září 1938 byly bleskově vydány orientační mapky, v nichž byl zakreslen časový plán obsazování českých pohraničních oblastí. Česká Lípa byla okupována 10.října 1938. Na obálce dopisu odeslaného okresní nemocenskou pokladnou, adresovaného do vnitrozemí, vidíme názorně a jedinečným způsobem, co se ve městě dělo mezi 1-10.říjnem 1938.
Pošta byla pod dohledem českého kontrolního úředníka, který podle ustanovení o stanném právu prováděl cenzuru listovních zásilek. Německý poštovní úředník přilepil 5.října na dopis neoprávněně německé poštovní známky s Hindenburgem. Připojil narychlo vyrobené razítko o osvobození Sudet a použil svévolně předělaného podacího razítka, v němž byl vyškrabán český název města a snad ve zmatku byl popleten letopočet „5.10.49“.
Fotografové Eugen Wildgatsch a Franz Hauptmann dokumentovali shromáždění na náměstí, kam 10.října po poledni vyjíždí velitelské vozidlo válečné kolony. Vojáci bouřlivě pozdravováni německým obyvatelstvem se seřadili do vyrovnaného zástupu. Příjezd německého vojska zdraví chlapci z Jahnovy měšťanky, zatímco dívky z vedlejší dívčí měšťanky zdobí klopy vojáků jiřinami.