XXV. Vánoční trhy

Vlastivědné Muzeum a galerie v České Lípě pořádalo v prosinci již pětadvacáté tradiční Vánoční trhy. Stejně jako každý rok čekala návštěvníky spousta krásných řemeslných výrobků, staročeské občerstvení, dílničky pro děti
i rodiče a doprovodná hudební vystoupení.
U prodejců si mohli zakoupit vánoční stromky, rukodělné výrobky z textilu, keramiky a skla, svíčky, mýdla, med, čaje, bižuterii, dřevěné a plechové hračky a mnoho dalšího. Nechyběly ani perníčky nebo vánoční ozdoby ze skla a korálků. Zajímavou podívanou připravil návštěvníkům kovář. Mezi stánky se představily také neziskové organizace (ADRA, Hospic Sv. Zdislavy, Dětský domov Česká Lípa, ve čtvrtek své výrobky prodávali místní mladí skauti).
Na Loretánském dvoře bylo jako obvykle připraveno občerstvení – tentokrát od Retro bufetu z Nového Boru, dále trdelníky, pražené mandle, moravské frgály nebo krkonošské sejkory.
V úterý 2. prosince proběhla v Klubovně muzea přednáška Kouzlo které vládne pískovcovým skalám - více zde.
V pátek 5. prosince muzeum uspořádalo Mikulášskou nadílku s čerty a andělem.
Každé odpoledne byl v Biberově síni (v kapli) připraven program – děti z místních škol zpívaly koledy a hrály na hudební nástroje. A samozřejmě se představili také žáci Základních uměleckých škol z České Lípy, Doks a Mimoně. V sobotu po obědě zahrálo dětem Divadlo Matýsek z Nového Boru „Hodinářskou pohádku“. V neděli odpoledne vystoupil pěvecký sbor „Václavky“ z Jablonného v Podještědí pod vedením sbormistra Václava Filipa.
Během muzejních trhů měli návštěvníci možnost prožít tu správnou předvánoční atmosféru, nakoupit originální dárky svým blízkým a strávit příjemné chvíle v krásných prostorech bývalého augustiniánského kláštera.