Velikonoce na Vísecké rychtě

31. března 2018 / 10 – 16 hodin

Velikonoční svátky jara jsme oslavili v sobotu 31. března na Vísecké rychtě v Kravařích od 10.00 do 16.00. Program toho dne byl určen hlavně rodinám s dětmi, ale i těm, kteří si chtěli užít atmosféru a tradice jarního venkova.

V 11.00 a 13.00 hodin vystoupil folklórní soubor Patašpička z Jablonného v Podještědí společně s hudebním doprovodem Lusatia Consort ze Cvikova. Pro návštěvníky si připravili příběh s názvem „Velká noc bude“. Za účasti obou souborů byla také ve 13.30 vynesena do Bobřího potoka smrtka, která symbolizuje zimu. Tímto starodávným způsobem jsme se rozloučili s uplynulým ročním obdobím a přivítali jaro.

Atmosféře Velikonoc odpovídaly také rukodělné dílničky, v rámci kterých si mohli děti i dospělí vyrobit kraslici, uplést pomlázku nebo si zkusit upéct voňavé dobroty. Nechyběly ani ani tradiční řemeslné výrobky ze dřeva, keramiky, textilu nebo papíru, ale také domácí marmelády a frgály. Občerstvení bylo připraveno a hlad a chutě bylo možné zahnat domácími kremrolemi, velikonočními muffinami, zeleným pivem i klobáskami a mnohým dalším.