Velikonoce na Vísecké rychtě 2016

Po masopustním veselí pokračoval program na Vísecké rychtě v Kravařích další akcí, kterou byly Velikonoce. Pracovníci rychty a Vlastivědného muzea se na návštěvníky těšili v sobotu 19. března.
Nabídka sobotního dne na Vísecké rychtě byla určena hlavně rodinám, které chtěly strávit příjemný den na venkově v přátelské atmosféře a přitom se dozvědět něco o světě dávných velikonočních tradic.
Dopoledne, v 11,30 hodin, vystoupil folklórní soubor Patašpička z Jablonného v Podještědí společně s Lusatia Consort ze Cvikova. Pro návštěvníky si připravili příběh „O svaté Zdislavě“.  Za účasti souborů byla také ve 12,30 hodin vynesena do Bobřího potoka smrtka symbolizující uplynulou zimu. K průvodu se přidal každý, kdo  se chtěl tímto starodávným způsobem rozloučit se zimou.
Atmosféře Velikonoc odpovídaly také rukodělné dílničky, v rámci kterých si děti i dospělí mohli vyrobit kraslici nebo si zkusit umotat z těsta jidáška. V kamenné ohradě za rychtou se  proháněla kůzlátka a jehňátka, která  přivezl útulek BONA v Kozlů. Při této příležitosti bylo možné přispět během akce také na opuštěná zvířátka.
Součástí programů na rychtě bývá řemeslný jarmark s keramikou, textilními výrobky a květinovými dekoracemi. Nechybělo ani občerstvení - letos k nám zavítal David Konrád (Retro bufet) z Nového Boru a kromě guláše a halušek nabídl také například skvělé domácí kremrole.