Výlet do Drážďan

18. květen je celosvětově vyhlášen Mezinárodním dnem muzeí. Vlastivědný spolek Českolipska pořádá kolem tohoto data výlet, který je zaměřený na zajímavou návštěvu muzea. V letošním roce se vydalo 38 zájemců vlakem do Drážďan a zde navštívilo městské muzeum. Nachází se v centru města v budově Zemského domu postaveného v letech 1770-1775. Čtyřpatrová budova je postavená ve stylu pozdního baroka, dominantním prvkem uvnitř paláce je barokní schodiště. Stálé expozice jsou po přestavbě a štědré dotaci pojaté velmi moderně a vkusně. Přes tisíc exponátů poukazuje na historii Drážďan od jeho vzniku ve 12. století do současnosti. Část expozice je věnovaná dějinám Německa, zejména 20. století, tedy století demokracie a diktatury. Prohlídka začíná ve 4. patře v předsálí u letecké mapy Drážďan umístěné na podlaze a doplněné interaktivními prvky. Ty se stálými expozicemi táhnou jako nit. Návštěvníci mají možnost se po zhlédnutí exponátů posadit do pohodlných boxů a se sluchátky na uších si poslechnout podrobnější informace, mnohdy ještě doplněné promítáním. Pozoruhodný je tzv. Vesmír vzpomínek, ve kterém 50 drážďanských obyvatel vypráví ve zkratce příhody ze svého života. Ti nejstarší vzpomínají na zánik Výmarské republiky a svoje mládí za národního socialismu. Následující generace vzpomínají na život za 2. světové války, socialismu a ta nejmladší generace popisuje problémy všedního života po sjednocení Německa v 90. letech 20. století.

Druhá část výletu patřila procházce po té části města, která byla na konci 2. světové války zničena leteckým bombardováním. Stalo se to před 70 lety a v centru Drážďan stále nacházíme pozůstatky po bombardování, které dodnes vyvolává emoce. Je sympatické, že se ke zbytkům staveb dostavují chrámy, paláce a budovy do podoby před bombardováním, a tam kde to není možné je volen takový typ stavby, který nenaruší architektonický vzhled místa. Starobylému centru Drážďan, kde se prolíná styl gotický, renesanční a barokní, tak zůstává Genius loci. Procházka kolem řeky s venkovními kavárnami a swingovou hudbou znějící z výletní lodi měla krásnou atmosféru. Ukončili jsme ji návštěvou kostela Panny Marie (Frauenkirchen). Ten při bombardování vyhořel a poté se jeho stavba zřítila – zůstal pouze kousek stěny, který se zde tyčil až do 90. let 20. století jako memento. Sasové, kteří tento kostel nechali postavit z darů v letech 1726-1743, k němu měli citový vztah. Barokní stavba postavená ze saského pískovce s neobvyklou kupolí dominovala městu. Proto se místní patrioti rozhodli v 90. letech 20. postavit kostel znovu. Sdružili se do spolku „Společnost pro rekonstrukci Frauenkirche“ a podařilo se jim díky promyšlené kampani vybrat potřebných 180 miliónů Eur na jeho stavbu. Kostel se stal opět dominantou města. Denně ho navštěvují jak místní tak turisté. Učinili jsme tak i my a vychutnali si emotivní náladu umocněnou zapálením svíčky uvnitř chrámu.

Návštěva hlavního města Saska s odborným výkladem historika Ladislava Smejkala byla velmi zajímavá. Při počasí, sice větrném ale slunečném, jsme si vychutnávali atmosféru města, které žije moderním stylem prolínajícím se vztahem k dějinám a kulturním hodnotám.

Magdalena Pujmanová

Zemský dům, ve kterém se nachází Městské muzeum

Vesmír vzpomínek, interaktivní expozice

Třetí verze budovy Saské státní opery a orchestru. V roce 1869 vyhořela, v roce 1945 byla zničena bombardováním.

Památník krále Jana I. Saského.

Zwinger, nádvoří nikdy nedostavěného zámku.

Socha zloděje husí.

Muzeum Johanneum dnes dopravní muzeum. Vlevo je vidět další opravy.

Ludwig Richter.

Část komplexu budov Akademie výtvarných umění.

Frauenkirchen. Vlevo nové budovy, které neruší barokní vzhled kostela.

Varhany uvnitř kostela.

Vnitřek kostela.

Kopule Akademie výtvarných umění přezdívaná lis na citrón.

Atmosféru starých Drážďan dotváří projížd´ky ve starých kočárech tažených koňmi

Moderní Drážďany – hlavní Pražská ulice s nezbytnými nákupními středisky

Rezidenční zámek saských králů.