Výroba svíček a zdobení perníků
Sobota 21. srpna bude ve znamení medu a voňavého perníku. Protože bez medu by nebylo perníku, bude Vísecká rychta hostit řemeslníky hned dva. Včelař Mirek Fikar z Kravař Vám poví vše o včelách a medu a naučí Vás vyrábět svíčky.
S perníkářkou Lídou Brychovou ze Cvikova si můžete ozdobit perníky a vychutnat si trochu sladkého řemesla,
jak se perníkářství dříve říkalo.
První zprávy o výrobě perníku v českých zemích jsou datovány do 14. století. Perníkářství patřilo až do konce 18. století
k řemeslům vyrábějícím luxusní zboží. Luxus perníku byl dán především drahými přísadami exotického koření, které
se do Evropy začalo dovážet po křížových výpravách. Každý perníkář si míchal vlastní směs koření. Nejčastěji se používal anýz, badyán, fenykl, hřebíček, koriandr, muškátový oříšek, skořice, zázvor, ale také pepř, který patřil k nevzácnějším druhům koření.
A jak s perníkářstvím souvisí voskařství? V dřívějších dobách je totiž často provozovali právě perníkáři. Protože včelaři prodávali med v plástech, bylo součástí perníkářovi práce také oddělení surovin od sebe. Pernikáři včelí plásty po vykapání medu dále zpracovávali. Vylouhováním získávali medovinu a po roztavení prázdných plástů vosk. Z vosku pak vyráběli svíčky, drobné plastiky, především sošky svatých, a také obětiny.